Na tej strani so zbrana kratka navodila v zvezi z zbiranjem podatkov o tujerodnih vrstah, vnašanjem opažanj v spletno aplikacijo in urejanjem teh podatkov.

Podatki, ki jih boste vnesli, bodo postali del Zbirke opažanj tujerodnih vrst. Namen zbiranja podatkov o tujerodnih vrstah je pritegniti pozornost javnosti k opazovanju in beleženju tujerodnih vrst. Na ta način opozarjamo na problematiko tujerodnih vrst, izboljšujemo poznavanje njihove razširjenosti in v daljšem časovnem obdobju spremljamo njihovo širjenje na nova območja. Aplikacija deluje tudi kot mehanizem zgodnjega obveščanja, saj lahko na podlagi sporošenih podatkov o vrstah te odkrijemo v zgodnji fazi širjenja, ko je še več možnosti za učinkovito ukrepanje.

Vsi podatki v zbirki so javno dostopni, vključno z uporabniškim imenom avtorja. Naslov elektronske pošte uporabnikov je viden le administratorjem, ki se bodo morda obrnili na vas, če bo treba posamezen podatek preveriti. Upravljavca zbirke Zavod Symbiosis in Botanično društvo Slovenije si pridržujeta pravico, da zbrane podatke uporabita za potrebe prikazovanja razširjenosti, ozaveščanja in načrtovanja ukrepov ravnanja s tujerodnimi vrstami.

Navodila

A) Zbiranje podatkov o vrstah

 1. Tujerodne vrste lahko opazite naključno ali pa med terenskim delom za kakšne druge namene. Za natančen vnos podatka si že na terenu zapišite datum opažanja, točno lokacijo in vrsto.
 2. Za pomoč pri določanju vrst so na voljo t. i. določevalni listi za rastline in živali. Na njih so enostavno in s fotografijami prikazani znaki tujerodnih vrst ter znaki, po katerih jih ločimo od drugih podobnih vrst.
 3. Če imate težave pri določitvi vrste, pa menite, da gre za tujerodno vrsto, nam pišite na naslov zbirka.thuja@tujerodne-vrste.info. Na ta naslov nam lahko sporočite tudi podatke tistih tujerodnih vrst, ki jih še ni na seznamih in jih trenutno še ni mogoče vnašati v spletno aplikacijo.

B) Prijava tujerodne vrste

 1. Za dodajanje tujerodne vrste morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko z uporabniškim računom na portalu Geopedia. Če še niste registrirani, to lahko storite tukaj.
 2. Kliknite na »Prijavi tujerodno vrsto.«
 3. Izberite način določanja lokacije: če imate točne koordinate, izberite "Določi koordinate ročno", sicer pa izberite "Določi lokacijo na zemljevidu."
 4. Če ste izbrali "Določi lokacijo na zemljevidu", lahko v polje "Išči po lokaciji" vpišite naslov v bližini (npr. Slovenska cesta 45) in pritisnite enter. Na ta način boste dobili enega ali več geolokacijskih zadetkov in s klikom na povezavo lahko zemljevid približate na ustrezno lokacijo.
 5. Na zemljevidu poiščite točno lokacijo (premikate se s klikom na puščice levo zgoraj na karti, približujete in oddaljujete s klikom na + ali – levo zgoraj na karti).
 6. Če kliknete na napis »Ortofoto« desno zgoraj na karti, se pojavi letalski posnetek območja.
 7. Ko na karti najdete točno lokacijo, preverite, če je tujerodna vrsta morda že prijavljena (če je tam že točka).
 8. Če tujerodna vrsta še ni prijavljena, kliknite na »Določi lokacijo«, desno tik nad karto.
 9. Kliknite na točno lokacijo tujerodne vrste, ki jo prijavljate. Pojavi se moder krogec. Če se pri tem zmotite, kliknite na »Počisti«, desno zgoraj nad karto.
 10. Kliknite na »Naprej«, desno zgoraj nad karto
 11. Vnesite podatke o tujerodni vrsti: ime lokacije (npr. kratka topografska oznaka lokacije), izberite skupino in vrsto. V opombe lahko zapišete npr. število osebkov, znake razmnoževanja/širjenja, način vnosa tujerodne vrste na tej lokaciji (če vam je znan). Dodate lahko tudi do tri fotografije. Če želite spremeniti koordinate, lahko to storite s klikom na "Spremeni koordinati”.
 12. Zaključite dodajanje tujerodne vrste s klikom na "Zaključi vnos".
 13. Nadaljujete lahko z dodajanjem novih vrst na isto ali novo lokacijo.

C) Urejanje in pregled tujerodnih vrst

 1. Tujerodne vrste, ki ste jih dodali, lahko tudi urejate. Kliknite na "Urejanje podatkov".
 2. Imate 3 možnosti: s klikom na "Dodaj tujerodno vrsto" lahko dodate nov vnos na novo lokacijo, klik na "Moje tujerodne vrste" bo prikazal tujerodne vrste, ki ste jih že dodali, klik na "Moje lokacije tujerodnih vrst" pa lokacije, kjer se vaši dodani vnosi nahajajo.
 3. S klikom na "Moje tujerodne vrste" boste dobili seznam vaših dodanih vrst. Lahko si ogledate vnos na Geopedii ("Prikaži na Geopedii") ali pa popravite podatke ("Popravi podatke").
 4. S klikom na "Moje lokacije tujerodnih vrst" vidite seznam lokacij. S klikom na dano lokacijo lahko vidite pripadajoče vrste, jih urejate ali pa dodate nov vnos na že obstoječo lokacijo.
 5. V Geopedii lahko karto s tujerodnimi vrstami prikažete tako, da v iskalnik vsebin vpišete "tujerodne vrste" in izberete karto "Thuja: tujerodne vrste". Karto za posamezno vrsto izdelate tako, da v zavihku "Vsebina" ugasnete sloj "Lokacije tujerodnih vrst" in izberete prikaz sloja za posamezno vrsto iz skupine "Pregled po vrstah". Za prikazovanje oz. skrivanje kliknite na kvadratek levo od imena sloja v seznamu. Za tiskanje karte uporabite gumb "Natisni", ki je na voljo desno od iskalnega polja.